Μανιταρόσουπα

Υλικά:
500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους “Μητάτο”
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ αλεύρι
1 κ. γλ. φρέσκο βούτυρο
1 καπάκι καλό κονιάκ 
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Λίγο μαϊντανό ή ψιλοκομμένο σκόρδο
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια. Όταν ροδίσουν, σκορπίζουμε από πάνω το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το κονιάκ και τα ανάβουμε με την φωτιά, κάνουν κρούστα από έξω. Ρίχνουμε το νερό στα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5-10’ ανακατεύοντας μερικές φορές. Στο μισό περίπου χρόνο ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Αν θέλουμε να κάνουμε την σούπα βελουτέ, την περνάμε από τον μπλέντερ και την σουρώνουμε.
Την ξαναζεσταίνουμε στην φωτιά με το βούτυρο, για να γίνει αφράτη. Την πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή λίγο σκόρδο και την σερβίρουμε.

Μικρό μυστικό: Όταν προσθέτουμε το νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο σαφράν (κρόκο) και μια πατάτα που την έχουμε τρίψει πρώτα στο μούλτι.

Please reload