Ντολμαδάκια μανιτάρι

Υλικά:
250 γρ. Αμπελόφυλλα
80γρ. Μανιτάρι Πλευρώτους Αποξηραμένο- χοντροτριμμένο "Μητάτο" 
5 Φρέσκα κρεμυδάκια 
1 μεγάλη φλυτζάνα Ρύζι νυχάκι
2 κ.σ. Άνηθος φρέσκος 
1/2 φλυτζανάκι Ελαιόλαδο 
1 Λεμόνι
Αλάτι


Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο σκεύος αχνίζουμε με νερό τα αποξηραμένα-χοντροτριμμένα μανιτάρια πλευρώτους μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει. Στην συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι μέσα και το αχνίζουμε κι αυτό αφήνοντας να είναι λίγο σκληρό να «κρατάει» δηλαδή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, αλάτι και τον χυμό από το λεμόνι. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε κυκλικά.Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και κλείνουμε την κατσαρόλα μας. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για αρχή και στην συνέχεια την χαμηλώνουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα. 

Για τη Σως

Υλικά:
4κ.σ. Αλεύρι
1 Λεμόνι
Ζωμό από τα Ντολμαδάκια 

Εκτέλεση:
Παίρνουμε σε ένα βαθύ σκεύος ζωμό από τα ντολμαδάκια μας, στύβουμε ένα λεμόνι και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι όλα μαζί πολύ γρήγορα ως που να αποκτήσουν «κρεμώδη» υφή. Περιχύνουμε με την μισή σως τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε στη δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Μόλις είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σως την οποία κρατάμε ζεστή. Καλή σας Όρεξη…!!!

Μικρά μυστικά:
Δεν «τσιγαρίζουμε» ποτέ το αποξηραμένο Μανιτάρι Πλευρώτους ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια διότι γίνονται αρκετά «βαριά» και χάνουν την γεύση τους. Μπορούμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς, αλλά είναι εξίσου νόστιμοι και κρύοι. Τρώγονται σαν ορεκτικό σε μπουφέδες, αλλά μπορούν να σερβιριστούν άνετα σε ένα τραπέζι ως κυρίως γεύμα.

 

 

Please reload