Ριζότο μανιτάρια

Υλικά:
400 γραμμάρια ρύζι 
300 γραμμάρια Μανιτάρια Πλευρώτους "Μητάτο", κομμένα σε λωρίδες 
1.5 λίτρο ζωμός μανιταριών ή νερό
1/2 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
200 ml κρασί λευκό
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο βούτυρο
80 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ΄όλη τη διάρκεια παρασκευής. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, με την εξής διαδικασία: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίσουν καλά. (Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι.) Τ’ αποσύρουμε απ' το τηγάνι. Κρατάμε όλα τα μανιτάρια σε ένα σκεύος, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τελείωμα του ριζότο. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» για λίγα λεπτά.

Μικρό μυστικό: Αυτή η συνταγή είναι πολύ νόστιμη και με κριθαράκι. Μπορούμε να προσθέσουμε δαφνόφυλλο του δίνει πολύ έντονη γεύση.

Please reload